Tradicionalna izdelava sira na ekološki kmetiji Pr' Tonejovc

Na ekološko usmerjeni kmetiji Pr ' Tonejovc na Poljah v Bohinju bomo spoznali življenje na kmetiji in se na tradicionalni način naučili izdelati mladi sir in skuto.

Goste bomo najprej opremili s predpasniki in jih poučili o tradicionalni pripravi sira. Skupina bo najprej usirila mleko, tako da bo nastal koaglum. Nato bodo udeleženci koaglum razrezali, ga premešali in maso vlili v posebna oblikovala. V delavnico spada tudi degustacija izdelanega sira in ostalih mlečnih izdelkov.

Opis programa:

  • Sprejem gostov z aperitivom, pozdrav sirarja in gospodinje, ter opis postopka sirjenja
  • Ogled sirarne

Delavnica pri kateri sodeluje vsa skupina:

  • Sirjenje mleka
  • Izdelava mladega sira
  • Degustacija  izdelanega sira

Po delavnici sledi degustacija ostalih mlečnih produktov:

  • Sirarska sladka skuta “zvara”
  • Zorjeni sir
  • Sir mohant
  • Domače pecivo izdelano iz mlečnih produktov
  • Zeliščni namazi izdelani iz skute

Cena: 20,00 €/osebo (primerno za 8-12 oseb)

EKOLOŠKO USMERJENA KMETIJA

EKOLOŠKO USMERJENA KMETIJA pomeni, da kmetija ne uporablja umetnih gnojil in da so živali čez poletje, kakor tudi pozimi v izpustu - na paši. Na kmetiji Pr' Tonejovc prideluje mleko na tradicionalni način - to pomeni, da je bakreni kotel, v katerem predelujejo mleko, kurjen z drvmi.

Poleg sira na kmetiji pridelujejo še kislo mleko in mohant. Slednji je polmehki sir, ki zori tri mesece in ima značilen oster vonj.

VOUCHER

VREME